Descoperiți modul în care acidul tranexamic se utilizează în medicină, beneficiile sale, precum și posibilele contraindicații. Informatii complete pentru o mai bună înțelegere a acestui medicament.

Acidul tranexamic, un aliat valoros în controlul sângerărilor

Acidul tranexamic (AT) este un medicament sintetic, derivate din aminoacidul lizină, ce se utilizează în principal pentru controlul sângerărilor. Acesta a fost introdus pentru prima dată în domeniul medical în anii 1960 și a devenit rapid un instrument esențial în tratarea unei varietăți de condiții care implică sângerare.

Mecanism de Acțiune

Acidul tranexamic acționează prin blocarea transformării plasminogenului în plasmină, o enzimă care descompune fibrina, proteina responsabilă pentru coagularea sângelui. Prin inhibarea acestei enzime, acidul tranexamic previne descompunerea cheagurilor de sânge, ajutând astfel la controlul sângerării.

Utilizări Principale

Printre cele mai comune utilizări ale acidului tranexamic se numără:

  • Tratamentul sângerărilor excesive (hemoragii) în urma intervențiilor chirurgicale.
  • Controlul sângerărilor la pacienții cu tulburări de coagulare, precum hemofilia.
  • Tratamentul menstruației abundente (menoragie).
  • În dermatologie, pentru tratarea melasmelor și a hiperpigmentării.
  • În situații de urgență, cum ar fi răniri grave sau accidente, pentru a preveni șocul hemoragic.

Beneficii

Acidul tranexamic poate fi un instrument esențial în salvarea vieților, mai ales în situațiile de urgență care implică sângerări severe. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu tulburări de coagulare sau menstruație abundentă. În dermatologie, poate contribui la reducerea hiperpigmentării, îmbunătățind astfel aspectul pielii.

Contraindicații și Efecte Secundare

Deși acidul tranexamic este în general bine tolerat, există anumite contraindicații și efecte secundare asociate cu utilizarea sa. Persoanele cu un istoric de cheaguri de sânge, probleme renale, accident vascular cerebral sau cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge ar trebui să utilizeze acest medicament cu precauție.

Efectele secundare pot include: greață, vărsături, diaree, dureri de cap sau reacții alergice. De asemenea, poate apărea o creștere a riscului de formare a cheagurilor de sânge, mai ales la doze mari sau în cazul utilizării pe termen lung.

Este esențial ca orice persoană care ia în considerare utilizarea acidului tranexamic să discute mai întâi cu medicul său, pentru a evalua riscurile și beneficiile potențiale.

Acidul tranexamic este un medicament esențial și versatil în medicină. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui medicament, utilizarea sa trebuie gestionată cu atenție și sub îndrumarea unui profesionist medical calificat.

Resurse:

  1. Ker K, Edwards P, Perel P, Shakur H, Roberts I. (2012). "Effect of tranexamic acid on surgical bleeding: systematic review and cumulative meta-analysis." British Medical Journal. Disponibil la: https://www.bmj.com/content/344/bmj.e3054
  2. WOMAN Trial Collaborators (2017). "Effect of early tranexamic acid administration on mortality, hysterectomy, and other morbidities in women with post-partum haemorrhage (WOMAN): an international, randomised, double-blind, placebo-controlled trial." The Lancet. Disponibil la: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30638-4/fulltext
  3. Lysteda (Tranexamic Acid) - FDA. Disponibil la: https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2009/022430lbl.pdf
  4. Dunn CJ, Goa KL. (1999). "Tranexamic Acid: A Review of its Use in Surgery and Other Indications." Drugs. Disponibil la: https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-199957060-00017
  5. Del Rosso, J. Q. (2018). "The Use of Oral Tranexamic Acid in the Treatment of Melasma." The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047276/

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook