Linux, devenit unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare din lume, a început ca un simplu proiect hobby în 1991. Povestea dezvoltării acestuia este una remarcabilă, marcând un succes incredibil al colaborării, inovației și a software-ului open source.

Pentru cei care nu sunt familiarizați, Linux este o comunitate de sisteme de operare open source dezvoltate pe baza nucleului Linux (Linux kernel). Nucleul este inima sistemului de operare, responsabilă cu gestionarea resurselor, asigurând accesul la hardware și comunicând cu alte software-uri.

Linus Torvalds

Acest periplu începe în 1991, când Linus Torvalds, un student la informatică la Universitatea din Helsinki, începe să lucreze la sistemul de operare ca la un proiect hobby. Frustrat de natura proprietară a sistemelor de operare existente, Torvalds dorea să creeze o alternativă gratuită și open source, la care oricine putea contribui. Își dorea un nucleu independent de orice sistem de operare, care să poată fi utilizat pe noul microprocesor Intel 8386.

Totuși, înainte de acest moment, trebuie menționată invenția și implementarea sistemului de operare Unix de către Ken Thompson și Dennis Ritchie în 1969. Primele versiuni au fost lansate în 1970, iar până în 1972, Unix a fost rescris în noul limbaj de programare C pentru a deveni portabil.

Richard Stallman

Un alt pas important a fost realizat în 1983, când Richard Stallman a început proiectul GNU cu scopul de a crea un sistem de operare gratuit, asemănător Unix. Stallman a scris GNU GPL, un element esențial pentru viitorul Linux.

În 1987, Minix a fost dezvoltat de Andrew Tanenbaum ca instrument de predare pentru studenții la informatică. Deși sistemul de operare destinat utilizării academice era mic și simplu, nu era suficient de puternic pentru a fi folosit ca sistem de operare pe deplin funcțional pentru computerele desktop. Asta pentru că avea o arhitectură de 16 biți care nu era adaptată designului tot mai popular 386 al Intel pentru PC-uri.

Linus Torvalds, frustrat de limitările Minix, a postat pe 25 august 1991 un mesaj în grupul de știri comp.os.minix, anunțând noul său proiect. El scria: "Fac un sistem de operare gratuit. Doar un hobby, nu va fi mare și profesionist ca GNU pentru clonele 386/486." Acest mesaj a marcat începutul dezvoltării a ceea ce cunoaștem și iubim astăzi ca Linux.

Torvalds a început cu un comutator de sarcini (task switcher) în limbajul de asamblare Intel 8386 și un driver de terminal. În cartea sa "Just for Fun", el mărturisește că, în final, a ajuns să scrie un nucleu de sistem de operare, cunoscut ca nucleul Linux. Acesta a fost făcut public pe 17 septembrie 1991, când Torvalds a lansat pe internet cele 10,239 de linii de cod sursă pentru sistemul de operare, invitând alți dezvoltatori să contribuie la proiect.

În timp, comunitatea Linux a crescut, iar mii de dezvoltatori din întreaga lume au contribuit cu coduri, corecții de bug-uri și noi funcționalități la proiect. Această abordare a dezvoltării, bazată pe software open source, a fost unul dintre factorii-cheie care au contribuit la succesul Linux.

În 1992, Torvalds a sugerat eliberarea nucleului sub licența publică generală GNU (GNU GPL) în locul propriei sale licențe pe care o utilizase până atunci. Acest lucru s-a întâmplat în decembrie același an. Dezvoltatorii Linux și GNU au lucrat pentru a integra componentele GNU cu Linux pentru a crea un sistem de operare complet funcțional și gratuit. Torvalds a afirmat că faptul că a făcut Linux GPL'd, referindu-se la GNU GPL, a fost "cu siguranță cel mai bun lucru pe care l-am făcut".

Deși denumirea "Linux" a fost inițial folosită doar pentru nucleul Linux, ceea ce majoritatea oamenilor cunosc astăzi ca Linux este de fapt o combinație între GNU și Linux, fiind mai adecvat numit "GNU/Linux".

Un aspect interesant este legat de numele Linux însuși. Acesta este derivat din numele creatorului său, Linus Torvalds, și Unix. Înainte de asta, Torvalds a dorit să îl numească "Freax", adică free freak ("ciudatul liber"), deoarece doar un "ciudat" ar folosi un sistem de operare construit de nimeni. Însă, atunci când fișierele au fost încărcate pe serverul FTP Funet în septembrie 1991, Ari Lemmke, un administrator voluntar al serverului FTP de la Universitatea Tehnică din Helsinki, a numit proiectul "Linux" pe server, fără a-l consulta pe Torvalds. El considera că "Freax" nu era un nume bun. Ulterior, Torvalds a acceptat denumirea "Linux".

 

Mascota pinguinului, pe care toți o cunoaștem și o iubim, se numește Tux. A fost creată de Larry Ewing în 1996, după ce Torvalds a menționat că a fost mușcat de un mic pinguin în timpul unei vizite la Zoo și Acvariu Național din Canberra, Australia. Numele derivă din "Torvalds Unix" (Tux) și este de asemenea o prescurtare pentru "smoking" (tuxedo).

În cele din urmă, la 14 martie 1994, versiunea 1.0.0 a nucleului Linux a fost lansată. Aceasta primise contribuții de la aproape 12,000 de programatori de la peste 1,200 de companii și consta din 176,250 de linii de cod, o creștere semnificativă față de cele 10,239 originale.

Din 1994 până în prezent, au fost lansate mai multe distribuții importante de Linux care au avut un impact semnificativ asupra creșterii și dezvoltării acestuia. Printre cele mai importante distribuții se numără Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, CentOS și Arch Linux.

Astăzi, Linux este unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare din lume și este folosit de indivizi, companii și guverne deopotrivă. Până în februarie 2023, depozitul său GitHub avea aproximativ 30 de milioane de linii de cod, 1.1 milioane de commit-uri și aproape 14,000 de contribuitori. Există peste 600 de distribuții active de Linux.

Acesta este folosit pe toate cele 500 de cele mai rapide supercomputere, pe 85% dintre smartphone-uri sub formă de Android, pe 96,3% dintre cele mai importante 1 milion de servere web și 47% dintre dezvoltatorii profesioniști folosesc sisteme de operare bazate pe Linux sau Unix. În plus, aproximativ 90% din infrastructura cloud funcționează pe Linux.

Dezvoltarea și succesul Linux sunt datorate în parte eforturilor numeroaselor comunități, companii și organizații care au lucrat la dezvoltarea, rafinarea și susținerea Linux, precum și aderării sale la principiile open source și contribuțiilor a milioane de utilizatori din întreaga lume. Totul a început cu un singur om, care dorea doar să beneficieze la maximum de clona sa 386, dar nu avea suficienți bani pentru a face acest lucru.

Povestea Linux reprezintă o altă reamintire, la fel ca în cazul lui Alan Turing, că o singură persoană, un singur proiect poate face cu adevărat diferența. Astfel, Linux și Linus Torvalds au avut un impact enorm asupra lumii, servind ca un exemplu despre cum un proiect pornit ca un hobby poate schimba lumea.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook