Motoarele RS-25 de la proiectele Space Shuttle și Constellation nu au ajutat Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) să economisească bani pe programul lunar Artemis. Un inspector de la agenția federală a constatat depășiri de costuri catastrofale.

Producătorii motoarelor pentru programul lunar Artemis sunt Aerojet Rocketdyne și Northrop Grumman. Agenția spațială a ignorat în mod constant creșterea costurilor de propulsie și schimbarea datelor de pregătire. Acest lucru a dus la depășiri semnificative ale costurilor.

 

NASA a încheiat patru contracte pentru producerea motoarelor pentru racheta Space Launch System (SLS). Acordul s-a ridicat la 7 miliarde de dolari și un termen de execuție de 14 ani. Totuși, conform unei noi estimări, contractul nu va fi îndeplinit până la un sfert de secol mai târziu, iar costul va crește la 13,1 miliarde de dolari.

Conform inspectorului NASA, agenția spațială trebuie să ia măsuri pentru a proteja bugetul. Altfel, costurile vor continua să crească, în timp ce termenele limită vor fi tot mai mult amânate.

Pe de altă parte, NASA afirmă că finanțarea insuficientă afectează negativ dezvoltarea programului Artemis. Mai precis, agenția spațială va primi 41,5 miliarde de dolari de la anul fiscal 2024 până în 2028.

A doua misiune Artemis va avea loc spre sfârșitul anului viitor. Patru astronauți la bordul navei spațiale Orion vor orbita în jurul lunii și se vor întoarce pe Pământ. Este planificată o aterizare pentru 2025, dar nu există nicio garanție că misiunea Artemis III va avea loc la timp.

Sursa: space

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook