În urmă cu șapte ani, s-a înființat OpenAI, o companie care a reușit să cucerească lumea inteligenței artificiale cu un produs numit ChatGPT. Lansat în noiembrie 2022 pentru testare publică, în mai puțin de o săptămână, ChatGPT a strâns peste un milion de utilizatori, conform declarației CEO-ului OpenAI. Până la sfârșitul lunii ianuarie, numărul utilizatorilor ajungea la 13 milioane pe zi.
ChatGPT

Acest chatbot AI bazat pe text a fost supus la o gamă largă de solicitări, de la cele amuzante, la cele practice și până la cele creative. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât utilizatorii se confruntă adesea cu mesaje care indică faptul că ChatGPT a atins capacitatea maximă și nu poate gestiona mai multe interogări.

OpenAI, creatorul ChatGPT, a beneficiat de sprijinul unor nume mari precum Microsoft, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn și Khosla Ventures. Elon Musk a contribuit, de asemenea, la fondarea companiei în 2015. ChatGPT, al cărui nume vine de la "Generative Pre-trained Transformer", este doar unul dintre proiectele companiei, care urmărește ca inteligența artificială să beneficieze întreaga umanitate.

Modelul de limbaj GPT-3.5 se află în centrul ChatGPT și al altor chatbot-uri similare. Un "model de limbaj" reprezintă tehnologia de bază care alimentează chatbot-ul. Acesta este un software complex de învățare automată, care identifică modele și furnizează răspunsuri utilizatorilor.

ChatGPT face parte dintr-un domeniu în creștere numit "Generative AI". Această tehnologie permite crearea de conținut nou precum texte, videoclipuri sau audio. În 2022, finanțarea pentru companiile Generative AI a atins suma de 1,37 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, există preocupări legitime legate de tehnologia nouă. Unul dintre riscurile majore este legat de știrile false. Dacă oamenii cred că există o problemă cu știrile false, uneltele precum ChatGPT pot agrava problema.

În ciuda acestor aspecte, interesul pentru ChatGPT și Generative AI în general a explodat. Există discuții și despre modul în care această tehnologie va influența societatea, inclusiv potențialul de a înlocui anumite locuri de muncă umane în domenii precum jurnalismul, dreptul și traducerea.

Deși Generative AI precum ChatGPT are încă un drum lung de parcurs, este important să se dezvolte și să se implementeze într-un mod etic și responsabil. Pentru a se asigura că beneficiile sunt cât mai larg răspândite și că tehnologia nu consolidează inegalitățile existente, este esențială colaborarea între guverne, industrie și comunitățile de cercetare.

 

Există câteva domenii-cheie în care se poate lucra pentru a aborda preocupările legate de Generative AI:

  • Transparență și explicabilitate: Crearea de algoritmi și modele care pot explica procesul de luare a deciziilor într-un mod accesibil și ușor de înțeles pentru utilizatori.
  • Confidențialitate și securitate: Asigurarea protecției datelor personale și a securității cibernetică pentru a preveni utilizarea abuzivă a informațiilor sau a tehnologiei.
  • Echitate și nediscriminare: Dezvoltarea de metode pentru a preveni și elimina prejudecățile și discriminarea în AI, inclusiv probleme legate de stereotipuri de gen, rasă și origine etnică.
  • Reglementare și supraveghere: Stabilirea unor norme și reguli care să guverneze utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor AI, precum și a unor mecanisme de supraveghere și control eficiente.
  • Educație și formare: Creșterea conștientizării și a înțelegerii AI în rândul publicului larg, precum și dezvoltarea de programe de formare și educație care să pregătească oamenii pentru o lume în care AI joacă un rol din ce în ce mai important.
  • Colaborarea internațională: Promovarea cooperării între țări și instituții pentru a aborda provocările globale și a crea un cadru comun pentru dezvoltarea responsabilă a AI.

 

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze și să se integreze în viața de zi cu zi, este crucial să ne asigurăm că Generative AI, precum ChatGPT, este utilizat în moduri care promovează egalitatea, protejează drepturile individuale și ajută la rezolvarea problemelor globale. Prin abordarea acestor preocupări și lucrând împreună pentru a construi un viitor sustenabil, putem face ca această tehnologie să fie o forță pozitivă pentru umanitate. 

 

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook