Catalizatorul auto este unul dintre cele mai vechi sisteme concepute pentru a reduce emisiile nocive din arderea combustibilului. Toate vehiculele diesel și pe benzină sunt echipate cu aceste dispozitive. Acest dispozitiv este instalat în mașini încă de la Euro 1. Scopul său este de a elimina componentele toxice care provoacă poluarea mediului .

Catalizator auto - Principiul de funcționare

În interiorul catalizatorului au loc procese chimice care necesită metale rare cum ar fi platina, paladiu si rhodiu. Dispozitivul conține componente pentru transformarea monoxidului de carbon (CO) și azotului (NO). La ieșirea din colector, acestea sunt transformate în dioxid de carbon (CO 2 ) mai puțin poluant .

Cum arata catalizatorul

Vizual, arată ca o parte convexă pe galeria de evacuare. În interiorul carcasei se află o structură ceramică realizată din metale rare (platină, rodiu sau paladiu). Gazele care trec prin catalizator sunt eliberate de substanțele nocive și sunt aruncate afară după amortizor.

Tipuri de catalizatori

Catalizatorii nu sunt specifici tipului. Ei produc module catalitice pentru instalarea în galeria de evacuare și o țeavă de evacuare clasică cu catalizator, care se disting în funcție de tipul de combustibil:

  • motorina - transformă NO 2 în azot și oxigen (reacție de reducere);
  • benzina este un catalizator pe baza de paladiu (reacție oxidativă).

Pentru controlul cantitativ al combustibilului, unii catalizatori folosesc o sondă lambda.

Înlocuirea catalizatorului

Cel mai bine este să-l înlocuiți aproximativ la fiecare 200.000 km, dar aceasta nu este o regulă strictă. Este posibil ca dispozitivul să fie reparat sau înlocuit mult mai devreme din cauza combustibilului slab. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea la motoarele diesel.

Indicarea defecțiunii la catalizator

În caz de defecțiune, se aprinde un LED de pe tabloul de bord. La service se poate determina exact daca catalizatorul este cu adevarat defect sau daca este o eroare de sistem. Dar, în orice caz, indicația arată că nu funcționează corect, deși nu necesită înlocuire.

Simptome de defectare a catalizatorului

Pe lângă lampa de avertizare, există și alte semne de funcționare defectuoasă a catalizatorului, cum ar fi:

  • oprirea motorului;
  • început dificil;
  • apariția gazelor de eșapament albastre sau albăstrui;
  • accelerație slabă, zgomote, miros ciudat, o creștere vizibilă a consumului de combustibil.

După inspectarea catalizatorului, puteți înțelege dacă este timpul să-l înlocuiți. În acest caz, cel vechi va trebui șters. Înainte de a face acest lucru, poate fi util un test rapid de ridicare a mașinii și apoi de lovire a țevii de evacuare. Vibrația metalului sau foșnetul va însemna că lamelele interioare subțiri sunt deteriorate și trebuie înlocuite sau curățate.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook