NASA intenționează să revină pe Lună în cadrul programului Artemis, cu misiuni complexe și tehnologii avansate, pornind de la lansarea Artemis 1 în noiembrie 2022 și continuând cu alte misiuni până în 2030 și dincolo de aceasta.

Programul Artemis își propune să stabilească o prezență umană permanentă pe Lună, să testeze și să perfecționeze sistemele de suport al vieții și tehnologiile necesare pentru a trăi în condiții dificile, precum cele de pe Marte. În cadrul acestui program, NASA și partenerii săi internaționali, inclusiv ESA (Agenția Spațială Europeană) și JAXA (Agenția Spațială Japoneză), vor construi Stația Spațială Lunară Gateway, care va servi drept punct de tranzit pentru misiunile umane și robotice către Lună și alte destinații spațiale.

 

Artemis I

Artemis I

Misiunile Artemis se vor baza pe noua rachetă Space Launch System (SLS) și capsula Orion, care vor transporta echipajele și modulele necesare pentru construirea Gateway și pentru explorarea lunară. În cadrul Artemis 1, SLS și Orion vor fi testate fără echipaj, într-o misiune care va include un zbor în jurul Lunii și întoarcerea pe Terra. Aceasta va marca începutul programului Artemis și întoarcerea NASA pe Lună.

Artemis II

Artemis II

Misiunea Artemis 2, planificată pentru lansare în 2024 sau 2025, va fi prima misiune cu echipaj uman, care va duce patru astronauți într-o orbită în jurul Lunii și înapoi pe Terra.

Artemis III

Artemis III

Artemis 3, planificată pentru 2025 sau 2026, va fi prima misiune cu echipaj uman care va ateriza pe Lună după Apollo 17, având ca scop să aterizeze prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

Artemis IV

Artemis IV

Artemis 4 va avea loc în 2027 și va include prima intrare cu echipaj în Gateway, când va fi adăugat modulul IHAB (International Habitat), construit de ESA și JAXA. Acesta va oferi spațiu suplimentar de locuit și de lucru, precum și porturi pentru andocarea cu Orion și alte elemente. Între misiunile Artemis 4 și 5, un modul SpaceX Dragon XL va livra brațul robotic canadian Canadarm 3, care va ajuta la întreținerea și reparațiile Gateway, precum și la capturarea vehiculelor care vizitează stația și asistența în activitățile extravehiculare ale astronauților.

Artemis V

Artemis 5, planificată pentru 2028, va duce modulul ESPRIT al ESA la Gateway și va utiliza un lander lunar pentru a duce astronauții la suprafața Lunii pentru o altă misiune de mai multe zile. În timpul acestei misiuni, astronauții vor folosi vehiculul lunar de teren (LTV) al NASA, un rover nepresurizat care îi va transporta pe suprafața lunară.

Artemis VI

Artemis 6, planificată pentru 2029, va livra modulul de ecluză la Gateway, permițând efectuarea de activități extravehiculare și realizarea unei alte aterizări cu echipaj uman.

Artemis VII

Artemis 7, programată pentru 2030, va duce un platformă mobilă locuibilă pe suprafața lunară, un rover presurizat care va permite echipajelor să efectueze călătorii pe distanțe lungi de până la 45 de zile.

Artemis VIII, IX și X

Artemis 8, în 2031, va livra habitatul lunar de suprafață, o bază permanentă care va susține astronauții în șederi de durată mai lungă. Artemis 9, în 2032, va livra logistică de suprafață, iar Artemis 10, în 2033, va aduce mai multe resurse logistice în timp ce efectuează o vizită lunară de 180 de zile. În cele din urmă, în 2034, Artemis 11 va livra logistică și primul echipaj lunar care va sta pe Lună timp de un an.

Din acest moment, va fi stabilită o prezență lunară permanentă, cu echipaje schimbându-se în fiecare an. În timp, tabăra spațială Artemis ar putea fi transformată într-un sat lunar complet, folosind cărămizi și beton fabricate din regolitul lunar. În cele din urmă, oameni obișnuiți ar putea începe să se mute pe Lună, să stabilească operațiuni de minerit și să pună bazele unei economii lunare.

Prin stabilirea unei prezențe umane permanente pe Lună, Artemis va acționa ca un piatră de temelie pentru expedițiile cu echipaj uman mai departe în sistemul solar, în special spre Marte. Sistemele de suport al vieții, habitatelor umane și tehnologiile necesare pentru a trăi pe terenul aspru de pe Marte vor fi testate și perfecționate pe Lună. În plus, Artemis va oferi infrastructura necesară pentru transportul spațial în adâncime, o navă spațială propusă care ar pleca de la Gateway spre Marte, unde ar orbita în jurul Planetei Roșii și ar susține aterizări cu echipaj uman.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook