O nouă erupție de la Soare este probabil să lovească Pământul miercuri și joi, care ar declanșa o furtună geomagnetică, au spus oamenii de știință.
Centrul de Excelență în Științe Spațiale (CESS) din cadrul Institutului Indian de Educație și Cercetare în Știință a declarat că câteva regiuni solare active „sunt semnalate de algoritmul CESSI ca fiind potențial productive”. (Foto: Twitter/@cessi_iiserkol)

O nouă erupție de la Soare este probabil să lovească Pământul miercuri și joi, care ar declanșa o furtună geomagnetică, au spus oamenii de știință. Aceasta vine la o săptămână după ce Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică moderată.

Centrul de Excelență în Științe Spațiale (CESS) din cadrul Institutului Indian de Educație și Cercetare în Știință a declarat că câteva regiuni solare active „sunt semnalate de algoritmul CESSI ca fiind potențial productive”. „Este puțin probabil ca impactul să fie foarte periculos. Sunt probabile furtuni geomagnetice moderate”, a spus CESS într-un tweet.

Într-o serie de tweet-uri, CESS a spus: „BULETINUL METEO SPATIAL CESSI//07 FEB 2022//REZUMAT: VREMEA SPAȚIALĂ NOMINALĂ// A fost observată o erupție de filament pe Soare, la sud de centrul discului, pe 06 FEB. SOHO LASCO a detectat un CME halo (ejecție de masă coronală) parțial care este lansat la scurt timp după aceea.”

„Potrivirea modelului nostru DBM indică o probabilitate foarte mare de impact asupra Pământului cu o viteză modernă în intervalul 451-615 km/s, cu incertitudinea orei de sosire cuprinsă între 9 FEB 05:48 UT și 10 FEB 09:53 UT. Impactul este puțin probabil să fie foarte periculos. Sunt probabile furtuni geomagnetice moderate.”

https://twitter.com/cessi_iiserkol/status/1490706584321679362?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1490706584321679362%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.india.com%2Fnews%2Fworld%2Feruptions-from-sun-likely-to-hit-earth-today-trigger-geomagnetic-storms-5231484%2F

Anul trecut, în mai, sonda spațială de observare a soarelui NASA și a Agenției Spațiale Europene a surprins prima erupție solară. CME  (ejecție de masă coronală) a fost capturat de instrumentul NASA, Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI) de la bordul navei spațiale.

SoloHI urmărește vântul solar, praful și razele cosmice care umplu spațiul dintre Soare și planete. A folosit unul dintre cei patru detectori ai săi la mai puțin de 15% din cadența normală pentru a reduce cantitatea de date achiziționate. Vederea capturată este scurtă și granulată, dar arată o explozie bruscă de particule, CME, care scapă de Soare, care este în afara camerei în dreapta sus.

CME începe cam la jumătatea videoclipului ca o explozie strălucitoare - marginea densă de față a CME - și se deplasează în afara ecranului spre stânga.

În momentul în care erupția a ajuns la navă spațială, Solar Orbiter tocmai trecuse în spatele Soarelui din perspectiva Pământului și se întorcea pe cealaltă parte.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook