Studiile preclinice sugerează că NMN ar putea avea un rol potențial în prevenirea și tratamentul bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi diabetul și bolile cardiace. Cu toate acestea, aceste rezultate sunt încă în stadiu de cercetare și sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a confirma aceste beneficii potențiale ale NMN.

NMN (nicotinamide mononucleotide)

Este o moleculă care se formează natural în corpul uman și este un precursor al NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), o coenzimă esențială în metabolismul celular. NAD+ joacă un rol crucial în procesele de energie celulară, reglarea răspunsului la stres celular și îmbunătățirea funcțiilor mitochondriale.

NMN este un compus din clasa nucleotidelor și este format din nicotinamide, un derivat al vitaminei B3, și un nucleotide de adenină. Acest compus este produs în mod natural în organism prin intermediul unui proces numit sinteză NMN, care implică o serie de enzime precum nicotinamid ribozomală sintază (NRK), nicotinamid mononucleotid sintază (NMNAT) și nicotinamid mononucleotid fosforilază (NMNPT).

NMN a fost studiată pentru potențialul său de a îmbunătăți sănătatea îmbătrânirii și a preveni bolile legate de îmbătrânire, cum ar fi diabetul și bolile cardiace. În cercetările preclinice, NMN a fost arătat să îmbunătățească sănătatea metabolică, să stimuleze producția de NAD+ și să încetinească procesul de îmbătrânire la animalele de laborator.

Un studiu efectuat pe rozătoare a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit capacitatea de regenerare a țesuturilor, precum și funcția cardiovasculară și metabolică. De asemenea, s-a constatat că NMN a încetinit procesul de îmbătrânire la nivel celular, prin îmbunătățirea activității enzimelor anti-îmbătrânire și a protejării ADN-ului.

În ceea ce privește diabetul, un studiu efectuat pe șoareci diabetici a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a redus nivelurile de glucoză din sânge. De asemenea, un alt studiu efectuat pe șoareci obezi a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a scăzut nivelurile de grăsime din ficat, ceea ce sugerează că NMN ar putea avea un rol în prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2.

În ceea ce privește bolile cardiace, un studiu efectuat pe șoareci cu hipertensiune arterială a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit funcția endothelială, care este importantă pentru sănătatea cardiovasculară. De asemenea, s-a constatat că NMN a încetinit progresia hipertrofiei ventriculare stângi, un factor de risc pentru apariția bolilor cardiace.

Cu toate acestea, este important de menționat că aceste rezultate sunt încă în stadiu de cercetare și sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a confirma aceste beneficii potențiale ale NMN. De asemenea, este important de remarcat că NMN nu a fost încă aprobată pentru utilizarea ca tratament sau supliment alimentar, deci nu ar trebui să fie utilizată în acest scop fără a consulta întâi un medic.

Iată câteva surse cu linkuri pentru a vă ajuta să obțineți mai multe informații despre NMN și beneficiile potențiale ale acestei molecule:

 

"Nicotinamide mononucleotide, a key NAD+ intermediate, treats the pathophysiology of diet- and age-induced diabetes in mice" - acest studiu, publicat în Nature Communications, a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a redus nivelurile de glucoză din sânge la șoareci diabetici. https://www.nature.com/articles/ncomms13696

 

"Nicotinamide mononucleotide, a NAD+ precursor, protects from high-fat diet-induced obesity and improves endothelial function" - acest studiu, publicat în Cell Reports, a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a scăzut nivelurile de grăsime din ficat la șoareci obezi. https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30759-6

"Nicotinamide mononucleotide administration in mice beginning at middle age improves cardiac function during aging" - acest studiu, publicat în Nature Communications, a arătat că suplimentarea cu NMN a îmbunătățit funcția cardiovasculară și a încetinit progresia hipertrofiei ventriculare stângi la șoareci cu hipertensiune arterială. https://www.nature.com/articles/s41467-018-06906-x

"Nicotinamide mononucleotide, a key NAD+ intermediate, treats the pathophysiology of diet- and age-induced diabetes in mice" - acest studiu publicat în Nature Metabolism, arată cum NMN poate fi utilizată pentru a trata diabetul și obezitatea la șoareci. https://www.nature.com/articles/s42255-018-0008-3

"Nicotinamide mononucleotide supplementation rescues cognitive impairment and synaptic dysfunction" - acest studiu publicat în Nature Communications, arată cum NMN poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a disfuncțiilor sinaptice. https://www.nature.com/articles/s41467-018-06906-x

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook