Înțelegem cum funcționează moleculele cu miros special care produc atractivitate organismului și de ce alegerea potrivită a aromei poate atrage chiar un tigru.
© CHRISTIN HUME / UNSPLASH

Feromonii joacă rolul semnalelor chimice între animale, permițând funcționarea instinctelor de reproducere. Între timp, androstenona obținută artificial și androsterolul sunt adăugate la parfumuri pentru a crește dorința sexuală. Merită luat în considerare faptul că, în natură, feromonii nu vorbesc întotdeauna despre atractivitatea unui obiect. Multe dintre ele îndeplinesc alte funcții sociale, de exemplu, raportează pericol (insectele extrem de organizate folosesc adesea feromonii ca pe alarme). În plus, nu există dovezi că primatele pot distinge cele mai mici nuanțe de mirosuri și semnale chimice în modul în care rozătoarele, de exemplu, pot.

Există feromoni umani speciali

„Încă nu îmi dau seama dacă există feromoni umani”, spune Ron Yu , un om de știință al Stowers Medical Research Institute, Missouri, care studiază mirosurile speciale ale rozătoarelor. „Dar nu găsesc suficient de convingător niciunul dintre studiile publicate.” În 1986, o echipă de specialiști a studiat relația dintre hormoni și comportament. Rezultatele au fost publicate indicând că „feromonii umani nu sunt atrăgători sexuali și nu acționează aproape imediat ca feromonii de animale”. Rapoartele au relatat că mirosul de sub brațe atât al bărbaților, cât și al femeilor poate schimba ciclul menstrual, adică afectează funcția reproductivă, dar nu atrag persoana în sine.

© JASMIN SESSLER / UNSPLASH

Unele studii confirmă faptul că femeile în timpul ovulației nu sunt indiferente față de mirosul bărbaților puternici și sănătoși. În 2010, a avut loc o petrecere specifică la Galeria de artă din Brooklyn. Oaspeții miroseau tricourile sigilate anterior în saci. Ideea a fost să alegeți un partener dupa miros - în fiecare pachet era numărul de telefon al participanților care ar putea fi invitați pentru o întâlnire. Acum întâlnirea cu mirosuri este populară în multe orașe ale lumii, dar dacă unei persoane i-a plăcut mirosul corpului cuiva, acest lucru nu înseamnă că proprietarul tricoului este la fel de irezistibil pentru toți ceilalți. În ciuda anilor de cercetare, încă nu a fost găsite molecule de feromoni speciali „umani”. În acest moment, putem spune cu încredere că toată lumea are un miros unic pe care ceilalți îl percep diferit.

Cum funcționează afrodisiacele

Aromele atractive care sporesc dorința sexuală sunt inerente unor plante, fructe și substanțe naturale. Cel mai adesea, vorbind despre aceste componente, ne referim la produse alimentare care cresc potența datorită mineralelor și vitaminelor din compoziție. Așadar, în stridii și alte fructe de mare există o mulțime de seleniu și zinc, care afectează pozitiv echilibrul hormonilor atât în ​​organismele femeilor, cât și ale bărbaților, iar rădăcina de ginseng și ardeiul iute crește fluxul de sânge către membre datorită extinderii vaselor de sânge, ceea ce ajută la menținerea unei erecții. În același timp, produsele afrodisiace trebuie consumate, nu mirosite.

În ceea ce privește „parfumurile cu proprietăți speciale”, aceasta este o întrebare individuală. Un miros de vanilie dă un sentiment de seninătate și amintiri de produse de patiserie delicioase, al doilea este asociat cu dorința sexuală, iar al treilea este enervant.

© HANNA BALAN / UNSPLASH

Ce miroase mai mult decât alții

Crearea unui parfum care ar fi pe placul tuturor, fără excepție, ar reduce piața de parfumuri. Cu toate acestea, unele studii indică dragostea majorității oamenilor pentru aromele naturale. De exemplu, oamenii de știință de la Universitatea Ruhr au descoperit că mirosul de iasomie provoacă activitate în hipotalamus, care este responsabil pentru excitația sexuală. Și totuși, în lume, există multe persoane care sunt indiferente față de floarea de sud. Același lucru este valabil și pentru aromele musculoase. Acesta este un produs natural scump produs de glandele animalelor de sex masculin. Laboratoarele au creat analogi sintetici ai moscului, care sunt folosiți cel mai adesea în parfumuri. În funcție de percepție, variațiile musculoase sunt descrise atât ca „mirosul sexului”, cât și ca „mirosul corpului netulburat”. În plus, compușii chimici se pot comporta imprevizibil la diferite persoane în funcție de caracteristicile pieli , mediului și mirosul propriu al persoanei.

Diferența de percepție

Mirosurile sunt percepute diferit de diferite specii. Chiar și citricele obișnuite, plăcute în miros, nu plac majoritatea animalelor. De exemplu, uleiurile esențiale de lămâie și grapefruit sunt folosite ca parte a repelenților pentru pisici. Tuberoza, care este adesea folosită ca unul dintre principalele parfumuri erotice, amintește o parte din mirosul de carne crudă sau de cauciuc.

Pe lângă caracteristicile personale ale purtătorului de parfum, fundalul interlocutorului influențează acceptarea parfumului: asocierile, experiența și percepția sa. „Cardul nostru de memorie” creează reacții în creier, astfel încât oamenii reacționează diferit la același miros. La animale, totul este mult mai simplu și implicat în instincte. Așadar, parfumul Obsession for Men de Calvin Klein este cel mai popular.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?

Conversații pe Facebook