Preocuparea cu privire la greutatea ta este unul dintre trendurile vremurilor. 1doi3 înțelege ce poate provoca excesul de greutate și ce metode sunt folosite la calcularea greutății.

Naomi Wolf în cartea „Mitul frumuseții” urmărește schimbarea idealului unei femei de-a lungul timpului și afirmă, în general, un fapt evident: tinerețea (și mai des chiar adolescența) și zveltețea care se transformă în subțire sunt prezentată de obicei ca o calitate mai atractivă. Progresele recente în mișcarea pozitivă a corpului și anti-îmbătrânirea sunt bune pentru campaniile publicitare de succes, dar sunt departe de a ajunge la mainstream.

Judecând după reclamele cluburilor sportive și saloanelor de înfrumusețare care oferă masaj și alte proceduri corporale, pentru a pierde două sau trei sau cinci kilograme este un avantaj absolut pentru toată lumea. Pentru că toată lumea are aceste kilograme în plus.

În Mitul frumuseții, aceasta este descrisă ca o „soluție dintr-o singură piatră”, adică 6,35 kg. Acesta greutate este cât de mult vor să piardă majoritatea femeilor. Această piatră împiedică femeile să se bucure de viață, le face să se simtă vinovate și rușinate. Și nici nu are nimic de-a face cu o evaluare obiectivă a corpului său. Acceptarea de sine necesită muncă atentă, dar puteți începe cu ceea ce știm despre greutate.

2. Cum se calculează greutatea în funcție de înălțime

Cea mai simplă și populară modalitate este de a calcula indicele de masă corporală (IMC). Acesta este raportul dintre greutatea în kilograme și pătratul înălțimii în metri (kg / m2)Puteți face un calcul folosind un tabel, de exemplu, de la Institutul Național pentru Inimă, Plămân și Sânge din Institutul Național de Sănătate din SUA. Adevărat, va trebui să convertiți metri în inci și kilogramele în pounds. Un calculator convenabil cu un sistem metric este disponibil pe site-ul web al institutului. Valorile în intervalul 18,5-24,9 sunt considerate greutate normală. Scorurile mai mici indică subponderea, în timp ce scorurile mai mari indică supraponderalitate sau obezitate.

Calculator IMC. Greutatea de 60 kg cu o înălțime de 175 cm este considerată normală

4. Indicele de masă corporală nu este perfect

Se pare că totul este simplu, dar IMC nu ține cont de raportul dintre mușchi și țesutul adipos, densitatea osoasă, precum și vârsta și sexul, așa că nu poate fi un indicator absolut exact [3] . La un sportiv tanar, acesta va fi mai mare tocmai datorita muschilor si a oaselor mai dense, iar la o persoana in varsta, chiar si cu indicatori nu foarte mari, poate fi prezent excesul de masa grasa.

După cum Naomi Parelli de la Universitatea RUSH a remarcat într-o conversație cu Health Line, masa musculară scade odată cu vârsta, în timp ce masa de grăsime, dimpotrivă, crește [4] . De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că femeile au de obicei mai mult țesut adipos decât bărbații. Acestea din urmă pot fi mai grele tocmai datorită mușchilor. Pentru copiii de diferite grupe de vârstă, IMC ar trebui calculat folosind alte tabele, acestea putând fi găsite pe site-ul OMS [5] .

5. Distribuția țesutului adipos afectează greutatea

O altă modalitate de a urmări formarea excesului de țesut adipos este măsurarea circumferinței taliei. Chiar și cu valori scăzute ale IMC, acest indicator poate indica prezența (sau absența) obezității viscerale - depunerea de țesut adipos în jurul organelor interne.

În mod normal, circumferința taliei pentru femei nu trebuie să depășească 80-88 cm, iar pentru bărbați nu mai mult de 90-102 cm (datele diferă de la organizație la organizație) [6] .

O altă măsurătoare care este utilizată pentru a evalua riscurile asociate cu supraponderalitatea și obezitatea este raportul talie-șold. Potrivit OMS, pentru femei nu ar trebui să fie mai mare de 0,85, iar pentru bărbați - nu mai mult de 0,9 [7] .

Niciuna dintre aceste metode (IMC, circumferința taliei, raportul talie-șold) nu poate fi considerată cuprinzătoare. Dar dacă, după toți indicatorii, aveți o normă, atunci putem vorbi despre excesul de greutate nu este rezonabil.

© I YUNMAI/UNSPLASH

Un IMC ridicat crește riscul apariției unui număr de boli netransmisibile: sistemul cardiovascular și sistemul musculo-scheletic, diabetul și unele tipuri de cancer [8] . Dacă indicele de masă corporală este supraponderal (25 până la 29), principala recomandare este să nu câștigi mai mult, cu condiția ca persoana să nu aibă alți factori de risc [9] . Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol „rău” și colesterolul „bun” scăzut, nivelurile ridicate de zahăr, un stil de viață sedentar, fumatul și altele. Dacă sunt prezenți cel puțin doi factori suplimentari, chiar și o mică reducere a greutății va aduce beneficii tangibile.

7. Alte metode de calcul al greutății

Există și alte sisteme pentru calcularea ratei de greutate. Există site-uri cu diverse calculatoare și tabele care calculează greutatea folosind formulele lui Brock, Egorov-Levitsky, Lorenz și alții. În cele mai multe cazuri, vei obține o estimare apropiată de IMC, uneori va diferi de el, dar nu prea mult. Dar înainte de a porni în această călătorie interesantă, merită să vă întrebați de ce. IMC, cu toate deficiențele descrise mai sus, este folosit ca instrument de diagnosticare a riscurilor, dar, de exemplu, „visul lui Lorenz” nu este. Dacă doriți să faceți un test , să citiți și să aplicați recomandările OMS sau să consultați un medic, veți avea nevoie de IMC.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook