Reacția pielii la razele soarelui poate fi cea mai imprevizibilă. Manifestările neplăcute pot fi deranjante chiar și atunci când utilizați protecţie solară. Vă spunem ce trebuie să știți pentru a recunoaște și elimina fotodermatita.
© TOFROS.COM/PEXELS

Alergia la soare este o reacție a sistemului imunitar la lumina ultravioletă. Sub influența sa, pielea se schimbă, iar sistemul imunitar recunoaște celulele modificate ca străine [1] .

Totul despre alergiile solare:

 • Aspect
 • Feluri
 • Cu ce ​​seamănă
 • Motivele
 • Profilaxie
 • Tratament
 • Diferențe de transpirație

Ce se întâmplă în organism atunci când ai alergii solare?

În termeni științifici, substanța histamină este eliberată atunci când este expusă la lumina soarelui. Este produs de celulele pielii și organele interne ca răspuns la contactul cu un alergen, un obiect străin care irită pielea. Acest mecanism se numește "antigen - anticorp".

Dacă este explicat metaforic, un anticorp este o celulă a pielii care poate fi comparată cu metalul, la rândul său, un antigen este un alergen, este ca un magnet. Metalul atrage un magnet și, ca urmare, se formează un complex antigen-anticorp, iar histamina este eliberată datorită acestei interacțiuni. Iar rezultatul acestui proces, observăm o erupție pe piele, mâncărimi și alte manifestări de alergii.

Ce părți ale corpului suferă cel mai mult la alergiile solare?

O reacție alergică la soare poate apărea pe orice parte a corpului, dar se observă cel mai adesea pe părțile care sunt expuse activ la soare: brațele, picioarele, mâini, spatele și partea din față a gâtului, pieptul.

Cine poate fi alergic la soare?

Simptomele de alergie sunt caracteristice celor care sunt deosebit de sensibili la soare. Pentru unii, aceasta este o reacție ereditară. În altele, simptomele alergice se dezvoltă sub influența unor factori suplimentari, cum ar fi medicamentele sau anumite plante aflate în contact cu pielea.

Ce să faci dacă ești alergic la soare?

Cazurile ușoare de alergie la soare dispar de obicei fără tratament. În cazuri grave, zonele afectate sunt tratate cu creme cu steroizi sau se iau pilule prescrise de un medic. Persoanele care sunt puternic alergice la soare vor trebui să ia măsuri preventive și să poarte protecție solară.

Ce tipuri de alergii solare există?

Există mai multe tipuri de alergii la soare.

 • Prurigo actinic este o versiune ereditară a alergiei solare care afectează toate rasele. Simptomele sunt mai puternice decât alte tipuri și pot începe în copilărie.
 • Reacție fotoalergică sau fotodermatită - acest tip de reacție alergică apare atunci când o substanță chimică (cremă, demachiant, parfum) aplicată pe piele reacționează cu lumina soarelui. Uneori, simptomele nu apar timp de două-trei zile.
 • Erupții luminoase polimorfe (Erupție ușoară a luminii polimorfe) sau fotodermatoză polimorfică, fotodermatită polimorfă. Aceasta este cea mai comună formă de alergie la soare. Între 10 și 15% din populație suferă de această boală. Este mai frecvent la femei decât la bărbați și începe de obicei la adolescență și la vârsta de 20 de ani. Erupțiile polimorfe sunt o erupție cu diferite elemente: zone înroșite, pete, vezicule, papule. Pielea din zona afectată prezintă mâncărime. Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara. Astfel de erupții apar cel mai adesea în acele locuri care sunt ascunse sub haine în sezonul rece și se deschid vara. În primul rând, aceasta este zona pieptului și suprafața frontală a gâtului. Simptomele apar de obicei la câteva ore după expunerea la soare.
 • Urticaria solară  este o reacție alergică la soare, care este relativ rară și determină manifestări clasice ale urticariei [2] . O reacție patologică poate începe după câteva minute la soare. Majoritatea femeilor tinere suferă de acest lucru. Simptomele pot fi ușoare sau severe, până la șoc anafilactic - o reacție alergică care poate pune viața în pericol, care necesită asistență medicală urgentă.

Cum arată o alergie la soare?

Cum arată o alergie la soare? © SHUTTERSTOCK

Pielea afectată arată diferit în funcție de ce a provocat alergia. Dar toate tipurile de reacții au simptome similare:

 • roşeaţă;
 • mâncărime sau durere;
 • elemente de diametru mic, care se ridică peste nivelul pielii, care se pot contopi între ele;
 • decojire;
 • urticarie vărsată.

Simptomele apar numai în zona pielii care a fost expusă la soare și, de obicei, se dezvoltă în câteva minute sau ore.

Prurigo actinic se manifestă, de obicei, ca papule cu o stare de mâncărime puternica, cruste - elemente care se ridică deasupra suprafeței pielii.

În reacțiile PMLE și fotoalergice, o erupție arzătoare sau mâncărime, cu bubite pline de lichid sunt frecvente. Erupția cutanată trece în două ore după expunerea la soare. Frisoanele, durerile de cap, greața și starea de rău pot dura de la una la două ore.

Urticaria solară apare în câteva minute. În primul rând există o senzație de arsură și abia apoi o erupție caracteristică care durează de la câteva zile la câteva săptămâni. În unele cazuri, pielea se poate întuneca, dar acest simptom dispare în 30 de minute sau două ore. Dar, de îndată ce pielea este din nou la soare, semnele de alergie se întorc.

Când trebuie să văd un doctor?

Dacă aveți reacții cutanate neobișnuite, deranjante după expunerea la soare, acesta este un motiv bun pentru a vizita un medic. Pentru simptome severe sau persistente, cel mai bine este să mergeți la un dermatolog - un medic specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor de piele [3].

Care sunt factorii de risc?

 • Prezența rudelor de sânge cu alergii la soare. Ești mai probabil să fii alergic la soare dacă fratele sau mama au aceeași patologie.
 • Un fototip specific este culoarea pielii și capacitatea sa de a răspunde la radiațiile UV de la soare. Fototipul este predeterminat genetic și nu se schimbă de-a lungul vieții. Deși o alergie la soare se poate dezvolta la orice persoană, persoanele cu pielea corectă sunt mai predispuse la aceasta, 1-3 fototipuri [4] .

Cauzele alergiilor solare

Faptul că unii oameni sunt alergici la soare, în timp ce alții nu, este încă studiat de medici.

Unele simptome de alergie apar atunci când o persoană consumă anumite substanțe sau le pune pe piele, iar apoi petrece mult timp la soare. Astfel de „catalizatori” pentru alergii includ:

 • arome;
 • dezinfectanți;
 • unele substanțe chimice utilizate în protecția solară;
 • Preparate cosmetice;
 • medicamente (antibiotice tetraciclină, fluorochinolone, AINS bazate pe un derivat de acid propionic, ibuprofen și naproxen sodic, precum și diuretice pentru hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă);
 • chimicale casnice.

Dacă ați atins vreodată var sau anumite plante și apoi ați pus mâna la soare, este posibil să fiți confruntat cu fitofotodermatită [5] . Pielea începe să ardă și apare o erupție cutanată (același lucru se poate întâmpla după gătirea țelinei sau pătrunjelului, dacă ieșiți imediat la soare). Îndulcitorii artificiali, incluzând ciclamatul de calciu sau sulfamatul de ciclohexil de sodiu, pot contribui, de asemenea, la fotosensibilitate, împreună cu remedii naturiste din plante, precum sunătoare și gingko biloba.

Cum este diagnosticată alergia la soare?

Medicul examinează pielea și colectează un istoric medical și de familie pentru a face un diagnostic. În unele cazuri, medicul poate recomanda un test de sânge sau un test foto - aceasta este o metodă de diagnostic în care o mică zonă a pielii este expusă la o cantitate măsurată de radiații ultraviolete. Dacă apar simptome pe zona tratată a pielii, testul este considerat pozitiv și confirmă că erupția cutanată este asociată cu soarele. Uneori este necesară o biopsie a pielii pentru a face un diagnostic.

Toate aceste metode nu numai că confirmă sau resping alergia la soare, dar exclud și alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema și lupusul.

Prevenirea alergiei solare

În timpul orelor de activitate solară maximă, între orele 10 și 16 p.m., încercați să rămâneți la umbră.

 • Folosiți o protecție solară cu un filtru SPF de 30 sau peste un spectru larg de activitate (cu protecție împotriva UVA și UVB) și impermeabilă.
 • Aplicați o cremă pe bază de suc de aloe, centella asiatica, azulen, dexpantenol zilnic pe zonele afectate, deja, ale pielii - aceste produse hidratează, restabilesc bariera epidermică și reduc senzația de arsură. Local - adică pe zonele afectate - puteți utiliza blocante ale receptorilor histaminici N-1: difenhidramina, cloropiramina, cetirizina, izomerul levorotator al cetirizinei, desloratadina.
 • Purtați ochelari de soare și haine care vă acoperă corpul cât mai mult posibil: cămăși cu mâneci lungi și pălării cu talie largă vă protejează pielea de soare.
 • Evitați țesăturile subțiri - razele ultraviolete pot trece prin ele.
 • Nu uitați de zonele speciale - zona din jurul ochilor, buzelor și urechilor. Crema de protecție trebuie aplicată acestora. Alegeți un produs conceput special pentru zonele speciale cu un SPF de 30 sau mai mare.
 • Purtați ochelari de soare cu protecție UV.
 • Carotenoizii, cum ar fi β-carotenul, care se găsesc în morcovi oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Acești compuși pătrund în piele după digestie. Persoanele cu carotenoizi mari în piele sunt mai puțin sensibile la arsuri solare. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de carotenoizi poate schimba culoarea pielii tale.

© SHUTTERSTOCK

Cum să tratezi alergiile la soare?

Ca terapie, puteți încerca un antihistaminic contra-counter, de exemplu, cu substanța activă difenhidramina sau clorfeniramina. Ambele sunt vândute sub mai multe nume de marcă și sunt necesare pentru ameliorarea mâncărimii. Este potrivită și o cremă care conține hidrocortizon.

Pentru simptome severe, trebuie să consultați un medic care vă va oferi un medicament antihistaminic oral [6] sau o cremă puternică sau medicamente cu corticosteroizi.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook