Dupa ce au trecut emotiile travaliului, nasterii si primelor evaluari ale micutului lor, proapetele mamici intra intr-o noua etapa de griji si intrebari, cea legata de alaptare: oare voi avea destul lapte sa-mi hranesc copilul, e dureros sa alaptezi, cum voi sti ca a mancat suficient, cum voi sti ca este bine pozitionat sau ca suge cum trebuie si alte si alte asemenea interogatii.

Ce e important sa stie fiecare mamica e ca natura a planuit ca bebelusul vostru sa fie hranit la san, iar corpul vostru este adaptat perfect pentru a produce lapte pentru el. Printr-un sistem hormonal complex si bine articulat, corpul vostru pregateste sanii inca din timpul sarciniii cu primul lapte numit colostru , un lichid galbui foarte bogat in nutrienti si agenti antiinfectiosi, ideal pentru nevoile nou-nascutului.

Dupa 3-4 zile de la nastere va incepe producerea laptelui de tranzitie si apoi, dupa 14 zile, a celui matur, care va continua sa fie produs atata vreme cat veti continua sa-l alaptati, luni si chiar ani de zile.

Pentru beneficiile sale extraordinare, Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului la san pana la varsta de 6 luni si apoi continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani si peste. Studiile recente indica pentru bebelusii care nu beneficiaza de laptele matern au un risc crescut de obezitate, gastroenterocolite, infectii respiratorii, dermatite atopice,  astm si SIDS( Sindromul mortii subite), diabet de tip I, colite ulceroase, limfoame si leucemie.

Laptele matern este adaptat speciei noastre, un fluid biologic complex si dinamic, inimitabil prin subtituenti. Are in compozitie peste 200 de constituent activi incluzand: agenti imuno-protectori, enzime, hormoni, vitamine, factori de crestere si alti nutrienti esentiali intr-o combinatie si proportie optime pentru cresterea si dezvoltarea unui nou-nascut. Pe langa avantajele nete nutritionale si imunizante, laptele matern este intotdeuna steril, la temperatura optima,  accesibil si nu in ultimul rand economic. Pentru mama,  alaptarea stimuleaza retractarea mai rapida a uterului, e asociata cu riscuri mai mici de sangerare post-partum, de dezvoltare a cancerului mamar sau ovarian, stimuleaza scaderea mai rapida in greutate si scade riscul aparitiei depresiei postnatale. In timpul alaptarii mama si bebelusul sunt scaldati intr-un “cocteil” de hormoni, dintre care oxitocina- hormonul iubirii, al altruismului , prolactina-hormonul maternitatii, al supunerii si renuntarii, endorfinele- hormonii placerii, fac ca cei doi sa traiasca impreuna o stare de beatitudine, de relaxare, de implinire si dependenta reciproca.
Alaptand, mama nu-i ofera copilului doar hrana biologica, ci si hrana emotionala, in lipsa careia chiar si un bebelus bine hranit isi incetineste cresterea, isi slabeste imunitatea, se poate imbolnavi si chiar muri( fenomenul hospitalismului din centrele de plasament). Nevoia de a fi tinut in brate, in contact piele pe piele cu mama sa, de a-I asculta bataile inimii pe care le recunoaste din mediul intrauterin , de a-i simti mirosul si de a-i auzi vocea atat de familiara, sunt nevoi fundamentale care cantaresc mai greu in cresterea si dezvoltarea lui armonioasa decat a-i asigura o cantitate corecta de lapte. Felul in care mama comunica in timpul alaptarii cu bebelusul ei- il sustine, ii vorbeste, il atinge il priveste, constiuie baza atasamentului care se stabileste intre cei doi, care ii furnizeaza copilului pentru viitor o incredere in lume in oameni si in el insusi, iar mamei un sentiment al satisfactiei si implinirii personale.

Lamaze International recunoaste alaptarea ca fiind metoda optima de hranire a nou-nascutului, iar educatorii prenatali Lamaze protejeaza, promoveaza si sustin alaptarea la san. Daca ai nevoie de mai multe informatii despre o nastere sanatoasa si alaptare, consulta un educator prenatal din orasul tau. Impreuna cu doctorii veti intampina acest moment extraordinar al vietii tale cu incredere, satisfactie si recunostinta pentru miracolul vietii.

Lidia Gheorghe, psihoterapeut si Educator prenatal Lamaze
www.centrul-9luni.ro

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?

Conversații pe Facebook