Organizațiile solicită liderilor mondiali să se gândească la politici publice durabile pentru a evita crize suplimentare.
 Charlie Rogers / Getty Images

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Fondului Mondial pentru Natură (WWF) au publicat un articol în ziarul britanic The Guardian în care solicită liderilor mondiali să creeze legi care să abordeze problemele de mediu.

Acest lucru se datorează faptului că criza COVID-19 nu a fost prima care a ieşit dintr-o boală zootehnică (de origine animală) şi, dacă unele obiceiuri nu sunt schimbate, nici ea nu va fi ultima.

Autorii articolului descriu un exemplu din 1997, din Asia, unde unele păduri au fost tăiate pentru a face loc plantaţiilor de ulei de palmier - acel ingredient care se pune în Nutella şi Kit Kat. Liliecii de fructe care locuiau acolo a sfârşit să fie nevoiţi să aducă mâncare din fermele de porci din apropiere. Liliacul a transmis, atunci, virusul Nipah la porci, care apoi a fost transmis oamenilor. Rezultat: 105 decese.

Cei de la WWF au realizat un sondaj asupra diferitelor pandemii care au afectat lumea si au descris impactul social şi economic al fiecăruia. Sindromul respirator acut sever (SARS) a ucis 774 de persoane (9% dintre cei infectaţi) în 2002 şi au lăsat o pierdere pe care au estimat-o la 41,5 miliarde de dolari. Primul val de Ebola, care a durat din 2014 până în 2016, a însumat peste 11.000 de decese şi un deficit de 2.8 miliarde USD în PIB-ul fiecărei ţări afectate (Republica Dominicană Congo, Guinea, Sierra Leone şi Liberia).

Începând de joi 18.06.2020, au existat deja peste 440 de mii de decese cauzate de noul coronavirus. Impactul economic este estimat a fi între 2,4 trilioane USD şi 8,8 trilioane USD. Nu este clar ce animal a transmis boala oamenilor, dar cercetătorii cred că gazda definitivă a virusului a fost liliacul. În orice caz, comerţul cu animale sălbatice este interzis în China.

Dar asta nu împiedica vânătoarea şi vânzare ilegală a acestor animale. În plus, nu este suficient să vorbim despre consumul de animale exotice. ONU, OMS şi WWF explică faptul că comportamentul uman distructiv dăunează sănătăţii noastre, iar acest lucru a fost ignorat de zeci de ani.

Organizaţiile nu numai că recomandă reducerea defrişărilor şi comerţului ilegal cu animale sălbatice, dar încurajează şi recuperarea care o implică o agricultură durabilă şi curată.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook