Lacul Bicaz este un lac de baraj din Romania, situat în județul Neamț, în regiunea Moldovei. Este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj din țară, cu o suprafață de aproximativ 27 de kilometri pătrați și o lungime de aproximativ 13 kilometri.

Lacul Bicaz este situat în Valea Bistriței, între Munții Ceahlău și Munții Găina, și este alimentat de râul Bistrița.

Istoria lacului Bicaz începe în anii 1950, când a fost luată decizia construirii unui baraj pentru a genera energie electrică și pentru a controla nivelul apei în Valea Bistriței. Lucrările au început în 1957 și s-au finalizat în 1966, când barajul a fost deschis oficial.

 

Barajul de la Lacul Bicaz este un baraj de beton înalt de 183 de metri, cu o lungime de aproximativ 1.100 de metri. Acesta a fost construit cu scopul de a genera energie electrică, dar și de a controla nivelul apei în vale, pentru a preveni inundațiile și pentru a îmbunătăți navigarea pe râul Bistrița.

După construirea barajului, s-a format lacul Bicaz, care a devenit rapid una dintre atracțiile turistice principale din județul Neamț. Lacul Bicaz oferă o priveliște spectaculoasă, cu apele sale limpezi și munții înconjurători, iar turiștii pot face plimbări cu barca sau pot închiria biciclete pentru a explora zona.

Pe lângă atracțiile turistice, lacul Bicaz este și un important punct de pescuit, cu o varietate mare de pești, precum clean, somn, șalău, crap și sturion. Pescarii amatori sau profesioniști pot închiria barcă sau pot pescui de pe malul lacului.

În prezent, barajul de la Lacul Bicaz este încă în funcțiune și contribuie semnificativ la producția de energie electrică din țară. De asemenea, lacul Bicaz este încă una dintre atracțiile turistice principale din județul Neamț, atât pentru turiștii care vin să admire peisajul, cât și pentru cei care vin să practice pescuitul sau să se distreze pe apă.

În timp, lacul Bicaz a devenit și un important centru de cercetare științifică, cu oameni de știință care studiază ecosistemul lacului și peștii din apele sale. Acest lucru a ajutat la înțelegerea mai bună a impactului construirii barajului asupra ecosistemului din Valea Bistriței și a permis adoptarea unor măsuri pentru a proteja mediul înconjurător.

În plus, lacul Bicaz a devenit un important punct de atracție pentru sporturile nautice, cu o varietate de activități disponibile, precum schi nautic, wakeboarding și plimbări cu caiacul. De asemenea, sunt organizate deseori competiții sportive pe lac, atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști.

În concluzie, Lacul Bicaz este un important punct de atracție turistică din Romania, cu o istorie bogată și o varietate de activități disponibile pentru toate vârstele. Acesta este încă un important centru de producție a energiei electrice și un important centru de cercetare științifică, precum și un loc de distracție pentru sporturile nautice. Dacă aveți ocazia să vizitați Lacul Bicaz, vă recomandăm să profitati de această oportunitate pentru a vă bucura de peisajul spectaculos și de activitățile disponibile.

REACȚIA DUMNEAVOASTRĂ?


Ați putea dori, de asemenea

Comentarii

https://1doi3.ro/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comentarii

Scrie primul comentariu!

Conversații pe Facebook